Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /homepages/18/d375815872/htdocs/zumzum/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Cronica unui vot anunțat - Piesă într-un act la CJ Prahova -

Cronica unui vot anunțat – Piesă într-un act la CJ Prahova

buletin_de_vot_toader_bogdanScena: Sala de 200 de locuri din Palatul Administrativ. Caniculă. Consilieri și consiliere, ziariști, directori de instituții subordonate. Ceasurile 15. În aer plutea mirosul de manevre politice. Lumea zâmbea fals ca la un campionat mondial de proteze dentare.

Personaje: Mircea Cosma-președinte CJ-PSD

Sebastian Danielescu-vicepreședinte CJ-PNL-absent la ședință

Laurențiu Rebega-fost vicepreședinte CJ-plecat la parlamentul UE

Consilieri și consiliere (după cum ziceam)

Gongul!

ACTUL I – scena, se știe

Mircea Cosma: Pe ordinea de zi mai intră două puncte, punctul 19 și 20. Punctul 19, alegerea unui nou vicepreședinte în locul lui Laurențiu Rebega. (freamăt în rândul consilierilor PDL+ceva consilieri PNL). LA punctul 20 eliberarea din funcția de vice CJ a lui Sebastian Danielescu (sughițuri discrete în rândul cevaului ăla de consilieri PNL, priviri crâncene din partea consilierilor PDL).

Adi Dobre, lider de grup PDL+PNL (ăia câțiva care nu cochetează cu Tăriceanu): Considerăm introducerea acestor două puncte un abuz, consilierii PDL nu vor participa la vot, ieșim din sală! (zâmbete părintești din partea consilierilor PSD)

Ludmila Sfârloagă, consilieră-PSD: Propunem ca cele două puncte să treacă la poziția 1 și 2.

PDL-iștii și câțiva de PNL-iști se ridică și pleacă. PNL-iștii dornici de partidul lui Tăriceanu rămân făcând grimase transpirate. Și un singur membru PDL, Radu Ionescu.

În sală, zâmbindu-și complice rămân 21 de consilieri. Undeva în fundal se aud saxofoanele victoriei.

Pauză, vot secret, buletine de vot pentru a se vota noul vice, pe buletine un singur nume: Bogdan Toader. Democrația cântă un cântec tradițional papuaș. Cu 21 de voturi, la stânga lui Mircea Cosma, la prezidiu, se așează noul vice. În fundal un cvartet de oboaie intonează marșul triumfal. Radu Ionescu și un liberal pleacă salutând mulțimea cu gesturi timide de pescari amatori.

Suspansul se simte în aer vibrând ca lama unei săbii japoneze deschizând o conservă de pateu din ăla cu fainoșag. Se trece la punctul doi. Mazilirea lui Danielescu. Au mai rămas 19 consiglilieri, trebe 19 voturi pentru. Din privirea lor se vede că mașinăria e unsă ca un panzer nemțesc de abia ieșit pe poarta fabricii. Relaxați precum fermierii neo zeelandezi când ies seara din pubul preferat, se votează. Tot secret, dar parcă secretul mai e secret când există atâta friendship?

Rareș Enescu, consilier, PSD, șeful comisiei de numărare și validare: Pentru eliberarea din funcție a lui Sebastian Danielescu au votat 19 consilieri, 19 voturi valabil exprimate, 18 pentru, 1 împotrivă. Trebuiau să fie 19 pentru. Deci eliberarea din funcție a căzut.

O tăcere de iad înghețat s-a abătut peste CJ-ul transformat în Siberie. Privirea lui Mircea Cosma dojenea pe rând fiecare consilier. Toți își uitaseră replicile, piesa era pe cale să fie un fiasco.

Toma Pințoiu, consilier, PNL (ridicându-se în picioare și luându-și mapa de ședință): Părasesc ședința.

Urmându-l credincios, Vasile Pătrașcu (PNL, consilier etc) se ridică și face câțiva pași: Me too.

Mircea Cosma: Părăsiți ședința? Pai dacă plecați nu o să mai fie cvorum și…

Toma Pințoiu (rotindu-și ochii asasin): Noi am jucat corect! Așa ceva…

Pleacă cu Pătrașcu după el. Ședința se suspendă din lipsă de cvorum și din cauză de trădare. În fundal o fanfară intonează ”Ce mult te-am iubit Paraschivo”. Scena se golește. Consilieri, ziariști, directori ies afară în realitatea caniculară.

Cortina! (și peste consilieri și peste prahoveni)

(Personajele și faptele sunt reale, replicile sunt din ce-și mai amintește autorul că s-a vorbit ieri la ședință.)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
Cum s-a purtat Sighișoara medieval cu mine

Ca în fiecare an, simțindu-mă medieval, am plecat la Sighișoara la Festivalul foarte Medieval. Cu mașina mică, că nu am...

Close