Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /homepages/18/d375815872/htdocs/zumzum/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
”Tovarșul milițian”-caterincă maximă a orânduirii socialiste -

”Tovarșul milițian”-caterincă maximă a orânduirii socialiste

În week-endul ce-a trecut am reușit să văd ”Comrade detective”, o miniserie de șase episoade de la Amazon și recomandată de Channing Tatum.

Miniseria respectivă este jucată de actori români, filmată în România, iar acțiunea se petrece în 1984. Personajele principale sunt doi milițieni care încearcă să descopere criminalul unui coleg de-al lor ucis în timpul unei acțiuni de un personaj misterios care purta o mască ce avea fața lui Ronald Reagan. De-a lungul investigației cei doi descoperă o conspirație ce încerca să introducă stilul decadent american în Republica Socialistă România, punând în pericol integritatea cortinei de fier.

Filmul este plin de dacii, trabanturi și lăzi (mă refer la mașina Lada, evident), iar calitățile socialismului sunt ridicate în slăvi exagerat, lucru care duce la situații hilare. Iar dacă nu te fac totuși să te tăvălești pe jos de râs, ironia amară, mai ales pentru cei ce-au prins timpurile alea este evidentă.

Niște exemple, așa la viteză:

  • În crâșma de cartier unde bea personajul principal toată lumea se uită la meciuri de șah.
  • Milițienii noștri, Gregor Anghel, jucat de Florin Piersic Jr. și Iosif Baciu, jucat de Corneliu Ulici descoperă o etichetă de blugi americani. Neștiind ce este se duc la Ambasada Americi unde ambasadoare îi lămurește. E etichetă de jeanși băi săracilor (asta cu săracilor e de la mine).
  • Milițianul Baciu asistă la dezmembrarea unui autoturism Lada al unui infractor. După ce nu se găsește nimic, brusc, milițianul nostru constată: asta e Lada din 81, iar modelul din 81 are cusături albe la tapițerie, nu roșii. Taie cusătura și descoperă un joc de Monopoly. Mă rog, milițienii noștri ziceau mono-poly. Asta până când, la fel ca în cazul blugilor, Anghel și Baciu merg la penitenciar unde un el și o ea, deținuți, le explică ce-I cu jocul. Cei doi erau părinții lui Anghel pe care acesta îi turnase pentru că îmbrățișaseră stilul decadent al vestului.
  • Într-unul din episoade românii fac o demonstrație în fața Ambasadei SUA. Pe pancartele pe care le fluturau în fața porții se poate citi ”Baseball is boring”, ”Go fuck another country” sau ”United States of Assholes”.
  • Baciu îl învață pe Anghel care e tipul de milițian gată să rupă infractorul cu bătaia decât să-l ia cu frumosul că atunci când vrea să se calmeze se gândește ce ar face Lenin în situația dată.

Ca o precizare. Sau două. La începutul primului episod, Channing Tatum și Jon Ronson fac precizarea că filmul a fost găsit într-o arhivă și a fost restaurat de Romanian Film Preservation Society cu mari sacrificii. E tot la caterincă, nu vă luați după ei.

Iar a doua chestie este că miniseria e vorbită în română, dar dublată în engleză pentru un efect mai artistic să spun, Pe Florin Piersic îl dublează Channing Tatum, iar pe Corneliu Ulici, Joseph Gordon-Levitt.

În rest, vizionare plăcută. Nota 9 că m-am râs.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
După ce și-a mărit salariul, primarul Dobre primește cereri de împrumut

După ce și-a mărit salariul, problemele au început pentru primarul Adrian Dobre. CITEȘTE Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, și-a mărit salariul...

Close